UPFBiH: Zaštita domaće proizvodnje treba biti prioritet države

Vezano za današnje sinhronizovane nastupe otkupljivača i prerađivača mesa iz Republike Srpske i Federacije BiH, Udruženje poljoprivrednika FBiH smatra da se radi o gruboj manipulaciji i pokušaju da se odbrani privatne interese određenih uvoznih lobija. Zaštita domaće proizvodnje jeste i treba biti prioritet države i drago nam je da se uslijed naših višemjesečnih pritisaka stvari konačno pokrenule iz mrtve tačke.

Prije svega želimo naglastiti da su se danas za riječ javili isključivo otkupljivači i prerađivači, dakle grobari bh. poljoprivrede, koji umjesto da koriste domaće resurse radije uvoze meso krajnje sumnjive kvalitete i često nepoznatog porijekla. Zbog tih i takvih, na stolovima građana BiH zvaršavaju proizvodi znatno gore kvalitete od onih koje nude domaći poljoprivrednici. Trebamo napomenuti da su mnogi od tih proizvoda prodavani kao „domaći“, iako domaća je u njihovom slučaju samo vlasnička struktura firme koja je uvezeno meso otkupila i preradila.

Pokušaj plašenja javnosti povećanjem cijena je zapravo vapaj otkupljivača i prerađivača da prihod koji ubiru zahvaljujući takvim nepoštenim praksama ostane netaknut. Ne obaziru se pri tom ni na ogroman trgovinski deficit naše zemlje ni na propast domaćih poljoprivrednika, odlazak mladih sa sela i sve izraženiji gubitak radnih mjesta u sektoru poljoprivrede, navodi se u saopćenju.

scroll to top