Umak s mesnim okruglicama za svaki dan

Sastojci za okruglice: 1 kg mljevenog junećeg mesa, so, 1 šolja krušnih mrvica, biber, trećina šolje naribanog kravljeg tvrdog sira, četvrtina šolje naribanog ovčijeg tvrdog sira, 4 kašike maslinovog ulja, 1 jaje.

Sastojci za umak: 4 kašike maslinovog ulja, 0,8 kg narezanog mesa paradajza ili pelata, 2 goveđe kobasice bez i 2 s ljutom paprikom, 3 čehna bijelog luka, prstohvat origana, so, biber.

Priprema:

U zdjeli dobro izmiješajte sve sastojke za okruglice pa oblikujte kuglice veličine oraha. Zagrijte 4 kašike maslinovog ulja na tavi i ispržite okruglice.

Kada su gotove, izvadite ih iz tave pa stavite na papir da se ocijede. U loncu s debljim dnom zagrijte 4 kašike maslinovog ulja, smanjite vatru pa dodajte kobasice, bijeli luk, origano, i po želji smrvljene ljute papričice. Lagano pecite kobasice, ubodite ih nekoliko puta viljuškom kako bi iz njih izišao sok.

Kada kobasice promijene boju (prije nego budu smeđe pečene), dodajte paradajz, 2 šolje vode, so i biber, promiješajte. Ako je paradajz kiselkast, dodajte kašičicu šećera, već prema ukusu.

Polako zavrijte umak pa dodajte okruglice mesa. Kuhajte sljedećih sat na laganoj vatri, uz protresanje lonca. Umak prelijte po špagetima u tanjiru, poslužite uz ribani sir.

scroll to top