Sastojci:
800 g brašna
400 ml mlijeka
kvasac
šećer
kašikica soli
2 jaja
50 ml ulja
šećer u prahu
Priprema:
Toplo mlijeko, izmrljen kvasac i šećer umutiti. Dodati ostale sastojke (50 ml ulja, 2 jaja, so, brašno) umutiti tijesto. Prekriti i neka stoji na toplom dok nadođe. Premijesiti i neka nadolazi ponovo.
Na pobrašnjenoj radnoj površini tijesto razvući 1 cm debljine. Iz tijesta vaditi krofne okruglom modlom ili čašom.
Šerpa u kojoj će se pržiti krofne treba da je široka i niska (da bi se lakše okretale). Krofne pri prženju treba da plivaju u ulju. Ulje ne smije previše biti toplo.
Pržene krofne stavljati na kuhinjski papir da upije višak masnoće.
Krofne uvaljati u šećer u prahu. Poslužiti uz čašu slatkog mlijeka ili kafu.