Sastojci: 4 jaja, 180 g šećera, 125 g maslaca, 3 kašike vanilin šećera, 50 g brašna, 20 g kakaa u prahu, 1 i po kašičice praška za pecivo, 100 g mljevenih badema, 110 g naribane čokolade, 600 g vrhnja za šlag, 3 kašike učvršćivača za šlag, 2 banane, pola limuna.
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Pleh obložite papirom za pečenje.
2. Istucite bjelanjke s malo šećera u čvrst snijeg. Maslac pjenasto izmiješajte s malo šećera i vanilin šećerom. Malo po malo umiješajte žumanjke. Umiješajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i mljevene bademe dok ne dobijete glatku smjesu.
3. Umiješajte tučeni snijeg od bjelanjaka i dodajte malo čokoladnih strugotina. Prebacite tijesto u kalup i pecite u prethodno zagrijanoj rerni 30 min. Ostavite da se potpuno ohladi.
4. Nožem zarežite oko ruba biskvita kako biste oblikovali prsten od torte širine oko 2 cm. Kašikom izdubite središte biskvita oko 1 cm duboko. Viljuškom izmrvite kolač u zdjelu.
5. Umutite šlag s učvršćivačem, vanilin šećerom i ostatkom šećera. Umiješajte ostatak čokoladnih strugotina.
6. Banane ogulite, prerežite po dužini na pola i pokapajte limunovim sokom. Na izdubljeni biskvit rasporedite narezane banane i premažite šlagom.
7. Viljuškom izmrvite komade torte na vrh. Ostavite tortu da se ohladi u hladnjaku najmanje 1 sat.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)