Ukusna krempita

Sastojci:

7 žumanaca,

7 kašika šećera,

7 kašika mlijeka,

7 kašika ulja,

7 kašika brašna,

malo praška za pecivo.

Za kremu:

4 kesice pudinga od vanilije,

1 l vode,

300 g šećera,

7 bjelanaca,

1-2 kašike šećera.

Za ukrašavanje:

200 g šlaga,

350 ml mlijeka,

rendana čokolada.

Priprema:

1. Pjenasto umutite žumanca sa šećerom, dodajte ostale sastojke i izlijte u podmazan duguljast pleh. Koru pecite na tihoj vatri oko desetak minuta, pazite da ostane žuta.
2. Od litar vode oduzmite malo i rastvorite četiri pudinga, a ostatak stavite sa 300 g šećera u neku duboku šerpu da provri pa skuhajte puding. Izmaknite s ringle i odmah u vrelo dodajte snijeg od bjelanca koja ste umutili sa 1-2 kašike šećera i lagano sjedinite žicom da se lijepo poveže s pudingom.
3. Dok je još vruće, razlijte kremu preko vruće kore i poravnajte špatulom. Ostavite da se ohladi i stegne, a onda premažite umućenim šlagom ili isijecite kocke i ukrasite šlagom i rendanom čokoladom. Ostavite u frižideru neko vrijeme da se dobro ohladi prije služenja.

(Kuharica)

scroll to top