Ukusna krempita

Sastojci:

7 žumanaca,

7 kašika šećera,

7 kašika mlijeka,

7 kašika ulja,

7 kašika brašna,

malo praška za pecivo.

Za kremu:

4 kesice pudinga od vanilije,

1 l vode,

300 g šećera,

7 bjelanaca,

1-2 kašike šećera.

Za ukrašavanje:

200 g šlaga,

350 ml mlijeka,

rendana čokolada.

Priprema:

1. Pjenasto umutite žumanca sa šećerom, dodajte ostale sastojke i izlijte u podmazan duguljast pleh. Koru pecite na tihoj vatri oko desetak minuta, pazite da ostane žuta.
2. Od litar vode oduzmite malo i rastvorite četiri pudinga, a ostatak stavite sa 300 g šećera u neku duboku šerpu da provri pa skuhajte puding. Izmaknite s ringle i odmah u vrelo dodajte snijeg od bjelanca koja ste umutili sa 1-2 kašike šećera i lagano sjedinite žicom da se lijepo poveže s pudingom.
3. Dok je još vruće, razlijte kremu preko vruće kore i poravnajte špatulom. Ostavite da se ohladi i stegne, a onda premažite umućenim šlagom ili isijecite kocke i ukrasite šlagom i rendanom čokoladom. Ostavite u frižideru neko vrijeme da se dobro ohladi prije služenja.

(Kuharica)

Redakcija

Next Post

Zapanjujuća moć kiselog kupusa, liječi čak devet bolesti

sub jan 18 , 2020
Ljekovitost kiselog kupusa nadilazi ljekovitost mnogih poznatih biljaka.  Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slijede vitamin A, folna kiselina, magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, balastne tvari i bjelančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je […]