U Zagrebu se nalazi najveća tvornica baklave u Evropi

Baklava nije tradicionalna hrvatska vrsta kolača, ali je i dalje dovoljno popularna u zemlji da je ovdje otvorena najveća tvornica baklave u Europi.

Britanska tvrtka New Bakery 2014. godine otvorila je modernu tvornicu baklave u malom naselju u blizini Zagreba. S godišnjom proizvodnjom od 25 miliona komada baklave postala je najveća tvornica u Europi. Čak 95 posto se izvozi, a njihovi proizvodi opskrbljuju najveće trgovačke lance u svijetu. Zbog sve veće potražnje, tvrtka je morala povećati kapacitete, pa je tvornica preseljena u novi kompleks od 2.000 kvadratnih metara.

Ulagači iz Londona Constantine Azar i Mehmet Yasar Halim do sada su uložili više od pet miliona eura u proizvodnju baklave u Hrvatskoj, prenosi Total Croatia News. Kao razlog zašto su odlučili djelovati u Hrvatskoj, Azar je naveo dobru lokaciju, luke i činjenicu da u ovoj sredini ima dovoljno ljudi koji znaju pripremiti baklavu.

Tvrtka trenutno zapošljava 60 ljudi, a planira zaposliti dodatnih 30 radnika do kraja godine, izvijestili su lokalni mediji. Prema riječima državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Hrvatske Zdenka Lucića, hrvatska Vlada će nastaviti podržavati nova privatna ulaganja.

“Radimo na poboljšanju poslovnog okruženja i nastavit ćemo poticati nova ulaganja u Republici Hrvatskoj, koja će biti generator novog rasta”,rekao je Lucić za hrvatske medije.

Tvornica s najvećom proizvodnjom baklava u EU može se pohvaliti visokotehnološkom opremom, brojnim certifikatima izvrsnosti te halal i košer certifikatima. Direktorica tvrtke za Hrvatsku Emira Jakupović rekla je da su ponosni što su po površini i opremi, kao i po kapacitetu najveća i najmodernija tvornica baklave u Europskoj uniji.

Lucić je kao izaslanik premijera sudjelovao na nedavnom svečanom otvaranju tvornice na novoj lokaciji.

Čestitao je investitorima i naglasio kako su otvaranje novog kompleksa i proširenje proizvodnih kapaciteta pokazatelj da je Hrvatska dobar izbor za ulaganja.

(Izvor: Akta.ba)

scroll to top