U šest bh gradova edukacije za poduzetnice iz ruralnih zajednica

Kanadski fond za lokalne inicijative (CFLI) finansijski podržava poduzetnice u ruralnim zajednicama u BiH.

U sklopu projekta „Korak naprijed – razvoj ženskog preduzetništva u doba pandemije“ koji finansira CFLI , a implementira Unija za održivi povratak i integracije, u Sarajevu je održana edukacija mladih žena za ruralni turizam.

Edukaciji su prisustvovale mlade kolaboratorke iz Doboja, Tešnja, Konjica, Jablanice, Jajca i Kakanja, gradova u kojima se implementira ovaj projekt.

– Kroz ovu obuku žene iz ruralnih sredina se osposobljavaju da aktivno učestvuju u svojoj lokalnoj zajednici u cilju identifikovanja potencijalnih ženskih domaćinstava koja imaju kapacitete da se bave ruralnim i agro turizmom. U narednim danima, putem terenskih upitnika, kolaboratorke će prikupiti informacije o najmanje 30 domaćinstava, po pet u svakoj lokalnoj zajednici, njihovim kapacitetima i mogućnostima koje mogu iskoristiti u turističke svrhe u cilju promocije i razvoja ženskog poduzetništva i u svrhu samozapošljavanja žena – izjavila je Feni predsjednica Unije za održivi povratak i integracije Mirhunisa Zukić.

Inovativan pristup jačanja ruralnog i agro turizma u lokalnim zajednicama, kao oblika vlastitog poduzetništva je postavljen u središte implementacije ovog projekta.

– Višegodišnjim obilaskom seoskih i prigradskih sredina, u radu sa povratnicima, Unija za održivi povratak registrirala je izvanredne potencijale za dugoročni razvoj poduzetništva u brojnim seoskim domaćinstvima. Resursi su značajni i raznovrsni počev od turizma, proizvodnje ljekobilja i kozmetike na biljnoj bazi, organske hrane i drugih mogućnosti. Kroz edukaciju žene dobijaju priliku da unaprijede svoj društveno-ekonomski status. Projekat realiziramo u tri modula- razvoj turističke ponude seoskog domaćinstva, promocija i plasman ponude seoskog domaćinstva te registracija i obaveze iz poslovanja turističkog seoskog domaćinstva. Na ovaj način korisnici će besplatno dobiti znanja i vještine neophodne za postizanje ekonomske neovisnosti i pozitivnog uticaja u lokalnim zajednicama – kaže Zukić.

scroll to top