U Sarajevu preko noći skočile cijene pita, hoće li uskoro i cijene ćevapa?

U mnogim buregdžinicama u Sarajevu sve vrste pita su, u posljednjih nekoliko dana, poskupile prosječno za dvije konvertibilne marke po kilogramu, a uzrok tome jeste poskupljenje sirovina.

Na primjer, za 1 kg bureka u godini prije pandemije (2019.) bilo je potrebno izdvojiti 10 do 12 KM. Sada je cijena u rasponu od 12 do 14 KM, a negdje je 1 kg sjeckanog bureka 16 maraka.

“U dogovoru smo odlučili da podignemo cijene, a glavni razlog jeste kao što znate poskupljenje ulja, brašna, a i narasla je nabavna cijena mesa” kazali su iz jedne od buregdžinica.

Zeljanica i sirnica koje su po 1 kg koštale 10 KM, sada su 12 KM, a krompiruša koja je koštala 7 – 8 KM, sada košta 10 KM.

U obilasku i razgovoru sa vlasnicima buregdžinica uvjerili smo se da je došlo do primjetnog porasta cijena, prosto usljed poskupljenja osnovnih životnih namirnica više nisu mogli zadržati cijene koje su bile prije pandemije, piše Radiosarajevo.ba

I dok su cijene pita skočile za dvije konvertibilne marke, ćevapi su još uvijek na starim cijenama koje se kreću od 7 do 8 KM, za klasično deset u pola s lukom.

U većini poznatih ćevabdžinica na Baščaršiji, cijena “desetke” je na istom nivou kao i u periodu prije pandemije koronavirusa (2019).

Osim izazova poskupljenja sirovina, privatnicima ostaje i borba za uposlenike bez kojih ostaju zbog odlazaka na rad u inostranstvo. Na kraju zaključuju da je, u ovakvim uslovima kada cijene sirovina svakodnevno divljaju, najteže ali i najvažnije sačuvati kvalitet jela i sačuvati goste.

(Izvor: Radio Sarajevo)

scroll to top