Treba li povrće i voće prati u slanoj vodi?

Jedna korisnica TikToka snimila je viralni video koji daje odgovor na pitanje treba li povrće i voće prati u slanoj vodi prije konzumiranja!

Naime, jasno je da u voću i povrću žive razni insekti i da smo ih tokom života pojeli pregršt, no šta je s onima o kojima nikad nismo razmišljali?

Treba li povrće i voće prati u slanoj vodi?

Ako napunite zdjelu vodom sobne temperature i u nju stavite pet velikih kašika soli (ili sirćeta), te potopite voće ili povrće u njih 30-60 minuta, to pomaže u uklanjanju pesticida, prljavštine i insektne.

Ono što ćete da vidite u videu, a izlazi iz jagoda su zapravo su potomci sirćetne mušice ploda (u ovom slučaju jagode), jedne vrste vinske mušice. Potpuno je normalno da ženke odlažu svoja jaja u voće koje tek počinje da sazrijeva, posebno u borovnice, jagode i maline. I bez brige, ovi insekti nisu štetni za naš organizam.

Inače, Scientific American procjenjuje da Amerikanci u prosjeku progutaju oko 0,5 do 0,9 kilograma muha, crva i drugih insekata svake godine, a da toga nisu ni svjesni.

 

@callmekristatorres

WAIT FOR IT… Still trying to think happy thoughts today. #fyp #foryou #strawberrieswithbugs #bugsinstrawberries #rednoseday #got2bhome

♬ original sound – Krista Torres

Dodatni načini uklanjanja pesticida i bakterija:

Sprej

Povrće i voće mogu se oprati i sprejem. U bočicu s raspršivačem ulijte kašiku limunovog soka, dvije kašiku sode bikarbone i šalicu vode. Promućkajte i poprskajte po povrću te pustite 10 minuta da djeluje. Isperite pod mlazom vode.

Blanširanje i guljenje povrća uništava hemikalije

Namakanje povrća u vrućoj vodi trebalo bi odstraniti neželjene sastojke. Guljenje je još jedan od načina kako se riješiti pesticida, posebno ako je riječ o povrću koje ima deblju koru ili nabore poput krompira, krastavaca ili mrkve.

Povrće i voće obavezno perite u hladnoj vodi

Gotovo 80 posto ostataka pesticida na povrću može se ukloniti ispiranjem pod mlazom hladne vode, navode stručnjaci, a pranje u slanoj vodi ukloniće velik dio pesticida koji se uobičajeno nalaze na voću i povrću.

Ista daska za sirovo i kuhano? NE!

Sirova hrana može sadržavati opasne mikroorganizme koji se mogu prenijeti na drugu hranu za vrijeme pripreme. To se najviše tiče mesa i ribe. Pa tako nemojte upotrebljavati istu dasku za pripremu sirovog mesa i salate koju nećete termički obrađivati.

scroll to top