Sastojci: 200 g maslaca sobne temperature, 2 kašike maslinovog ulja, 100 g neslanih pistacija (+ kašika za ukrašavanje), 50 g bademova brašna, 250 g šećera, 200 g brašna, 1/2 kašičice soli, 2,5 kašičice praška za pecivo, 150 g jogurta, 5 jaja, 1/2 kašike ekstrakta vanilije.
Za preljev: 200 g lemon curda (Naribajte koru dva limuna, iscijedite sok te dodajte 100 g šećera i 50 g maslaca, sve otopite na pari. Razmutite 2 jaja pjenjačom u posudi s debelim dnom, polako dodajući otopljenu masu sa pare. Kuhajte 10 minuta uz stalno, žustro miješanje pjenjačom. Vrlo brzo se zgusne pa budite pažljivi i ne zaboravite miješati) , 350 g mascarponea, fino ribana korica i sok jednog limuna, 75 g šećera u prahu.
Priprema:
1. Dva oblika za pečenje torte promjera 20 cm obložite papirom za pečenje. Rernu uključite na 180 stepeni.
2. U posudici na laganoj vatri rastopite maslac. Dodajte ulje, maknite s vatre i ohladite. U multipraktiku fino sameljite pistacije. U zdjelu stavite suhe sastojke. Napravite udubinu, dodajte masnoću, jogurt, jaja i aromu vanilije te dobro promiješajte. Smjesom podjednako ispunite oba kalupa i pecite ih 25 minuta, odnosno dok ne porumene. Je li pečeno provjerite čačkalicom. Hladite u kalupima 10 minuta, a potom premjestite na rešetku.
3. U međuvremenu pomiješajte lemon curd i mascapone. Polovicu soka od limuna pomiješajte sa 25 g šećera u prahu i miješajte na slabom plamenu. Stavite sa strane. Dok su još mlaka, tijesta premažite s malo limunova soka. Pustite ih da se ohlade do kraja, a potom ih prerežite.
Stavite jedan na poslužavnik, premažite nadjevom, stavite tijesto i tako do kraja. Pomiješajte ostatak šećera u prahu i soka limuna da biste dobili preljev, prelijte tortu i ukrasite ostatkom pistacija.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)