Tokom vikenda prvi Festival permakulture u BiH

Tokom vikenda u Mostaru će biti održan prvi Festival permakulture. On će ponuditi Mostaru i Bosni i Hercegovini iskusne aktiviste iz Švicarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine da predstave permakulturu u najboljem svjetlu.

Festival će se održavati dva dana.

DAN PRVI: subota 07.09.2019. je dan otvorenih vrata u MC Pavarotti – tokom dana ćemo upoznati sjajne govornike i čuti njihove prezentacije (10:00 – 16:00), dok ćemo navečer (od 21 h) uživati sa gostima u koncertu odličnog ZOSTER-a. Ulaz slobodan za oba događaja.

DAN DRUGI: nedjelja 08.09.2019., okupit će se grupa BiH permakulturista i aktivista uz cijenjene goste da razmotri potencijale osnivanja mreže/zajednice u cilju buduće suradnje i promoviranja permakulture. Festival će završiti posjetom permakulturnoj farmi Nešto Više u Humilišanima pored Mostara.

Ko su gosti i o čemu će govoriti u subotu?

ŠTO JE TO PERMAKULTURA?
Gordana Dragičević, diplomirana permakulturna dizajnerica i aktivistica
Zagreb, Hrvatska

Permakultura je dizajn životnog prostora po uzoru na prirodu i globalni društveni pokret za stvaranje lokaliziranih i otpornih zajednica. Daje nam praktične ideje koje štede energiju, vrijeme, novce i živce, a ujedno uz lako dostupne resurse povećavaju urod i obogaćuju okoliš, grade tlo, bolja rješenja za stanovanje i bolje međuljudske odnose. Permakultura je nova, održiva kultura!

REGENERATIVNA POLJOPRIVREDA
Bruno Motik, permakulturni dizajner, ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa)
Vukomerić, Hrvatska

Klimatske promjene i masovno izumiranje biljnih i životinjskih vrsta su dvije goleme prijetnje za čovječanstvo i sav život na planeti, a posljedica su načina kako gospodarimo resursima. Regenerativna poljoprivreda može pružiti rješenje za oba problema, a usput proizvesti
kvalitetnu hranu za rastuće stanovništvo i pritom pomoći rješavanju zdravstvene krize s kojom smo također suočeni.

ISKUSTVA PERMAKULTURNIH VRTLARA
Petra Turčić i Kruno Vuljar, grafička dizajnerica i kuhar
Zagreb, Hrvatska

Iskustveni put i proces izrade permakulturnog vrta od samih početaka pa do danas: što nas je motiviralo, na kakve izazove smo nailazili, kako smo se s time nosili, te zašto i kako se i danas bavimo organskim uzgojem povrća i voća.

KULTURA ŽIVLJENJA I PROIZVODNJA HRANE U SKLADU SA PRIRODOM
Milka Tamamović, Predsjednica Udruženja “Gradske bašte” Banja Luka i osnivač Organiko BiH
Banja Luka, Bosna i Hercegovina

Prirodni resursi su ogromni, ali ne i neiscrpni. Kultura življenja u skladu sa prirodom uči čovjeka racionalnom korištenju njenih resursa. Savremeni čovjek mora da prepozna svoje mjesto i ulogu u prirodnom poretku: da bude dio prirode, a ne njen gospodar. Očistiti prirodu, tlu obnoviti humusni sloj, vodi vratiti bistrinu i vazduhu kisik je imperativ savremnog življenja. Životne navike i odnos prema hrani se moraju mijenjati. Urbani čovjek treba naučiti biti neovisan, solidaran i slobodan čovjek.

GRADNJA PRIRODNIM MATERIJALIMA
Biljana Gavrić, Inž. pejzažne arhitekture i hortikulture, samostalna prirodna graditeljica i permakulturna dizajnerica
Bijeljina, Bosna i Hercegovina

Gradnja prirodnim materijalima je zaboravljena, iako su kuće nekada tako pravljene bile pogodnije za život. Industrijalizacijom, stare tehnike gradnje otišle su u zaborav. Prilikom izgradnje baliranom slamom, koristimo prirodne i reciklirane materijale kako bismo dobili kuću koja može da zadovoljni sve potrebe savremene porodice. Kako samostalno napraviti kuću koristeći drvo, zemlju, kreč, pijesak i slamu, za skladan i zdrav život?

FOOD NETWORKS
Katharina Serafimova, Environmental Natural Scientist, predavač na University of Zurich, Food Networks
Zurich, Švicarska

Mi u Food Networks vjerujemo u pravu hranu kao zajedničko dobro. Hrana je moćna prilika za ponovno povezivanje s prirodom i zajednicom. To je razlog zašto zajedno stvaramo i olakšavamo procese na terenu u našim partnerskim regijama kako bismo omogućili pojavu regionalnih mreža hrane. Možemo promijeniti selo i društvo kroz hranu, jer je hrana temelj svake zajednice.

DOSTOJANSTVO BILJAKA I ŽIVOTINJA
Antoine F. Goetschel, Predsjednik Udruženja GlobalAnimalLaw, Zurich
Zurich, Švicarska

Imaju li biljke i životinje dostojanstvo i kako je ga je Švicarska zaštitila ustavom? Avanture i izazovi u 30 godina iskustva političkog lobiranja za zaštitu životinja i biljaka.


ŠTA JE JOŠ VAŽNO REĆI?

Za mali predah i zakusku prvoga dana će se pobrinuti naši drugari iz RADIN-a, socijalnog poduzeća mladih osoba sa invaliditetom osnovanog od strane Udruženja Ružičnjak, u okviru Los Rosales-a. Spremiće za nas delicije od organskih namirnica (eko-Jasmina i EkoDizajn), a za serviranje neće koristiti niti jedan komad jednokratne plastike.

Festivalski printani materijali rade se na recikliranom papiru i sa eko bojama, tako da kada ih dobro proučite i kada obave svoj zadatak, možete ih slobodno kompostirati.

U subotu navečer ćemo, sad već puni utisaka i novih saznanja, pa možda već i nekih novih odluka, uživati i zabaviti se uz odlični ZOSTER. Tokom koncerta imaćemo priliku družiti se sa gostima koji su u toku dana podijelili svoja znanja i iskustva sa nama. Upoznajte ljude koji će vas motivirati da se aktivirate, unaprijedite kvalitet življenja i uživate svaki dan u tome. Zaplešimo uz permakulturu 🙂

Festival organiziraju Udruženje građana Nešto Više u saradnji sa i-platform.

scroll to top