Sastojci: 500 g teletine bez kosti, 2 glavice luka, 3 čehna bijelog luka, 250 g svježih šampinjona, 50 g badema, 3 mandarine, 250 ml povrtnog temeljca, 1 kašika smeđeg šećera, so, biber, kajenski biber, 50 g maslaca, 1 kašika glatkog brašna, 350 g batata, 300 ml suncokretovog ulja.
Priprema:
1. Batom svaki komad mesa istucite s jedne i druge strane. Meso začinite solju i biberom.
2. U dublju tavu stavite maslac na srednje jaku vatru pa na zagrijanu masnoću stavite meso te ga zapecite s obje strane.
3. Na pečeno meso stavite na krupnije trakice narezan luk i prepržite ga zajedno s mesom, zatim dodajte bijeli luk i kratko popržite. Tek tada dodajte temeljac i sok od mandarina i pustite da se lagano kuhaju oko pola sata.
4. Tada dodajte očišćene šampinjone, sitno nasjeckane bademe i kašiku smeđeg šećera. Sve još na laganoj vatri kuhajte oko 20 minuta. Vodite brigu da je meso konstantno u umaku, a ako želite više umaka, dodajte još temeljca.
5. Ako želite gušći umak, dodajte kašiku glatkog brašna. Prilikom serviranja uz meso dodajte svježe očišćene mandarine.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)