Vjerojatno ste u supermarketima primijetili duge police raznih pahuljica i žitarica koje nose isti naziv u trgovinama, a to je najčešće “zdrava hrana”. Nažalost, moramo vas razočarati i reći da sve ono što vidite ne spada u kategoriju “zdravoga”.
Naime, bitno je razlikovati zdrave pahuljice u koje spadaju npr. zobene pahuljice, od onih koje uglavnom sadrže i niz drugih ne baš korisnih tvari za organizam.
Vrijednost zobenih pahuljica
Zobene pahuljice su prirodne i gotovo neprerađene, a sastoje se od zobi, žitarice cijelog zrna. Zob obiluje vlaknima koja usporavaju probavu ugljikohidrata čime se smanjuje nivo šećera u krvi što u konačnici izaziva osjećaj sitosti nakon zobenog obroka. Pored vlakana, zobene pahuljice predstavljaju i izvrstan izvor kompleksnih ugljikohidrata, a najbolje od svega je da u samo 100 grama sadrže 347 kcal.
Zobene pahuljice sadrže vitamine E, B1, B2 te od minerala cink, selen, bakar, silicij i mangan te fitokemikalije koje imaju antioksidativno djelovanje pa čuvaju stanicu od slobodnih radikala, krivaca za razvoj niza bolesti. Zobene su bogate kalcijem, kalijem i magnezijem.
Tu su još i proteini i beta glukan, visokovrijedna vlakna koja su topiva u vodi te snižavaju holesterol i blokiraju apsorpciju masti u crijevima. Kada je riječ o holesterolu, zobene pahuljice upravo zbog svog vlaknastog sastava nastupaju poput spužve koja upija holesterol i izbacuje ga iz organizma. Za sve koji žele riješiti višak masnog tkiva, prehrana zobenim pahuljicama je pravi izbor.
Osim bogatih nutritivnih vrijednosti, zobene pahuljice su i izvor zdravlja. Prema podacima američke organizacije American Cancer Society, zobene pahuljice:
- smanjuju količinu toksina u organizmu te fitokemikalijama smanjuju opasnost od karcinoma
- pomažu u borbi sa žučnim kiselinama
- pogoduju snižavanju visokog krvnog pritiska
- pomažu u borbi s raznim oboljenjima kože kao što su atopijski dermatitis, psorijaza ili suha koža
Zob svojim sluzima omekšava i štiti kožu te djeluje blago protuupalno.