Suša pokosila suncokret u BiH i još zagrijava cijenu ulja

Suša koja je pogodila BiH ove godine negativno je uticala na uzgoj suncokreta, zbog čega se očekuje da će doprinosi ove godine biti za oko 50 posto manji u odnosu na lani, a manji urod će najvjerovatnije uticati i na novo povećanje cijena suncokretovog ulja.

Kako su za “Nezavisne” rekli poljoprivredni proizvođači, iako je otkupna cijena suncokreta još nepoznata, male površine su zasijane ovog uljaricom, a i ono što je zasijano, dobrim dijelom je uništila suša, zbog čega je izvjesno da će cijene jestivog suncokretovog ulja i dalje rasti.

Cijene suncokreta su u porastu i u regionu, te tako, prema pisanjima “Novosti”, u Srbiji tona suncokreta sada iznosi oko 470 eura, zbog čega se očekuje i rast cijene ulja, a s obzirom na to da BiH dio suncokreta uvozi i iz Srbije, rast cijena u ovoj susjednoj zemlji će se vjerovatno odraziti i na situaciju u BiH.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rekli su da je prošle godine u Srpskoj 895 hektara bilo pod suncokretom, dok je procjena za ovu godinu mnogo manja.

“Ove godine se procjenjuje da će pod suncokretom biti 658 hektara”, naveli su u nadležnom ministarstvu.

Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, kazao je da u Semberiji poljoprivrednici uzgajaju suncokret uglavnom za sjemensku kuću iz Vojvodine, te da i to što je zasađeno nije dobrog roda.

“Suša je prepolovila i suncokret, mada ako bude nešto viša otkupna cijena, oko 20 posto ljudi će moći da pokriju sjetvu”, rekao je Bakajlić za “Nezavisne”.

Istakao je da je cijena ulja već sada povećana za skoro 200 posto, ali da će vjerovatno i dalje rasti.

Kada je riječ o uzgoju suncokreta u FBiH, situacija je slična kao i u Srpskoj, te tako Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona, kaže da je prinos suncokreta u FBiH ove godine smanjen.

“Suncokret je ostao nizak, nije izrastao dovoljno zbog suše, te nije bilo blagovremenog dotoka kiše. Zbog toga je prinos umanjen i do 50 posto u odnosu na prošlu godinu”, naglasio je Hasanović.

Dodao je da je primjetno da ove godine u odnosu na lani nije ni puno hektara zasijano ovom uljaricom.

“Mnogo je više zasijano soje ove godine, jer je cijena soje bolja u odnosu na suncokret”, rekao je Hasanović.

Istakao je da suncokret još nije za žetvu, zbog čega otkupne cijene nisu utvrđene.

“Sigurno je da će ovo dovesti do rasta cijena suncokretovog ulja, jer čim nema velike proizvodnje, a potražnja je i dalje prisutna, sigurno je da će cijene ulja dodatno rasti”, kazao je Hasanović.

On je dodao da je cijena suncokretovog ulja u BiH trenutno oko tri KM po litru.

(Izvor: Nezavisne novine)

scroll to top