Štrudla s makom

Sastojci: 150 g maslaca, 2 dl mlijeka, 2 kašike šećera, 1 jaje, 500 g brašna, 1 kesica suhog kvasca.

Fil: 250 g maka, 150 ml mlijeka, 1 šolja šećera, 2 vanilin šećera.

Priprema:

1. Šećer, vanilin šećer i mlijeko prokuhati pa preliti preko mljevenog maka. Ostaviti da se ohladi i da mak upije tečnost.
2. Kvasac razmutiti u mlijeku i ostaviti da naraste. Promiješati i ostaviti desetak minuta da naraste.
3. Brašno, jaje, maslac, 2 kašike šećera i mlijeko s kvascem mikserom umutiti u glatko tijesto. Podijeliti na dva dijela i odmah razvijati jufke, na 2-3 mm debljine.
4. Premazati makom, uviti, gore premazati umućenim jajetom i odmah stavite da se peče. Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top