Brokula je povrće bogato mnogim hranljivim materijama, uključujući vlakna, vitamin C, vitamin K, gvožđe i kalijum.
Osim toga, takođe ima više proteina od drugog povrća te vrste. Ovo zeleno povrće može da se jede i sirovo i kuhano, ali nedavna istraživanja pokazuju da kada se kuha na pari pruža više zdravstvenih koristi.
Sirova brokula sadrži skoro 90 % vode, 7 % ugljenih hidrata, 3 % proteina i skoro da nema masti. Ima veoma malo kalorija, odnosno svega 31 kaloriju na 100 grama.
100 grama brokolija sadrži:
Kalorije: 31
Voda: 89%
Proteini: 2,5 grama
Ugljeni hidrati: 6 grama
Šećer: 1,5 grama
Vlakna: 2,4 grama
Masti: 0,4 grama
Ugljeni hidrati
Ugljeni hidrati brokolija se uglavnom sastoje od vlakana i šećera. Šećeri su fruktoza, glukoza i saharoza, sa malim količinama laktoze. Međutim, ukupan sadržaj ugljenih hidrata je veoma nizak.