Ljudi često jedu jaja tako što odvajaju bjelanca – koja se smatraju zdravijom namirnicom, od žumanaca – ozloglašenih zbog velike količine masti, kalorija i holesterola.
Osim toga, s obzirom na to da bjelanca obiluju proteinima, njihovo konzumiranje odvojeno od žumanceta naročito je rasprostranjeno među onima koji se, profesionalno, ili rekreativno, bave nekom fizičkom aktivnošću.
Šta sadrži žumance, a šta bjelance?
Žumanca imaju veći nivo holesterola i masti od bjelanaca, ali takođe imaju i veće nivoe kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma i cinka.
Višak natrijuma možda nije najbolji za naše tijelo, ali organizmu su potrebni i svi drugi minerali koje žumanca obezbjeđuju. Od vitamina, najznačajniji je veliki procenat vitamina A u njima.
“Jaja su doping za mozak”
Sa druge strane bjelanca se koriste u svemu, od ishrane do njege kože. Sastoje se uglavnom od proteina, koji pomažu u obnavljanju i rastu mišićnog tkiva.
Očigledne su prednosti bjelanceta, ali ne treba izbjegavati žumanca, jer ćemo tek kad pojedemo cijelo jaje obezbijediti potpun obrok. Međutim, ne treba ni pretjerivati – naročito oni koji paze na liniju.
Ukoliko vam je cilj da smršate, bjelanca jesu mudrija opcija – imaju samo 17 kalorija, dok ih u žumancima ima 55.