Spužvasti i ukusni slatkiš

Sastojci: 1 bjelance, 200 g šećera u prahu, 150 ml vode, 200 g šećera, 20 g želatine , 100 ml vode, 200 g kokosa, ekstrat po želji.

Priprema:

1. Prvo pripremite želatinu, tako da je u maleni lončić pomiješate sa 100 ml vode i ostavite da stoji i nabubri.
2. Šećer i 150 ml vode stavite kuhati na srednju vatru dok se šećer ne istopi.
3. Bjelance laganijom brzinom pjenasto umutite, zatim ubrzajte mikser i postepeno sipajte šećer u prahu.
4. Vruću vodu sa šećerom prebacite u posudu, postepeno dodajite bjelance i miksajte tako 10-tak minuta.
5. Želatinu istopite na laganoj vatri i još tako vruću postepeno dodajite smjesi, miksajte 10-15 minuta, dobit ćete gustu pufastu smjesu.
6. Smjesu prepolovite na dva jednaka dijela.
7. U jedan dio dodajte 100 grama kokosa i sjedinite.
8. U drugi dio dodajte ekstrakt po želji (npr. maline) i sjedinite.
9. Tepsiju malo pouljite da se papir puno ne mrda i postavite masni papir.
10. Ulijte i rasporedite smjesu sa kokosom.
11. Dodajte i rasporedite smjesu sa ekstraktom.
12. Stavite u zamrzivač oko 3 sata.
13. Tako zamrznuto režite po želji.
14. U 100 grama kokosa uvaljajte svaki kolačić.

scroll to top