Šparoga je cijenjena biljka još od davnina, poznata po ljekovitosti i hranjivosti. Potiče s Mediterana, no ubrzo se počela kultivirati u cijelom svijetu.
Šparoga se u ajurvedskoj medicini naziva “Shatavari”, što bi se moglo prevesti kao “zamjena stotinu muževa”. U kineskoj medicini smatra se da šparoga izaziva uzvišene osjećaje u ljubavi kao i prema prijateljima, a u Indiji smatraju da potiče plodnost.
U ljekovitom smislu, šparoga se koristi u jelu ili u čajevima za detoksikaciju organizma i čišćenje krvi, jer ima diuretično svojstvo.
Zbog visokog sadržaja folne kiseline, šparoge predstavljaju idealnu namirnicu ženama u reproduktivnom periodu, posebno onima koje razmišljaju o trudnoći. Naime, folna kiselina, vitamin iz B grupe, neophodna je za razvoj fetusa, a deficit ovog vitamina može uzrokovati različite porođajne defekte te je adekvatan unos prije i u prvim sedmicama trudnoće od iznimne važnosti.
Šparoga sadrži najviše vode, a bogata je vitaminima C i B te provitaminom A koji služe za jačanje imuniteta.