Sastojci: 250 g brokula, 500 g špageta, 1 kašika putera, 1 kašika maslinovog ulja, pola glavice crnog luka, 1 čehne rendanog bijelog luka, pola kašičice soli, biber, 4 kašike slatke pavlake, pola šolje rendanog parmezana.
Priprema:
1. Brokule isijecite i prokuhajte od 3 do 5 minuta, ocijedite i ostavite sa strane.
2. Špagete skuhajte i ocijedite. Zagrijte zajedno puter i maslinovo ulje na srednjoj temperaturi, dodajte crni luk i dinstajte dok ne omekša. Dodajte bijeli luk i dinstajte još 2 minute. Potom dodajte brokule, so, biber i kuhajte sve zajedno još nekoliko minuta.
3. Pred kraj dodajte slatku pavlaku i ukuhajte pola minute. Nakon toga, prebacite sve u mikser i kratko izmiksajte.
4. Sos izvadite u posudu s kuhanim špagetima. Prelijte sa malo preostale vode od kuhanja i uz miješanje kuhajte još minutu-dvije. Prespite u zdjelu za posluživanje i dodajte rendani parmezan.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)