Sok od aronije snižava pritisak i uklanja bore

Foto: Pixabay

Bobice aronije poznate su po tome što poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Slobodni radikali su uzrok raznih bolesti u tijelu, a aronija može da spriječi njihov nastanak čime se preveniraju i bolesti poput dijabetesa.

Aronija dezinfikuje krvotok

Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu fenola, koji dezinfikuju krvotok, podstiču zacjeljenje rana, uklanjaju otrovne materije iz tijela, smanjuju upale, poboljšavaju elastičnost krvnih sudova i sprječavaju njihovo začepljenje.

Učesnici studija koji su konzumirali aroniju su na kraju istraživanja imali smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti, smanjen krvni pritisak, smanjen nivo lošeg holesterola i mnoge druge zdravstvene prednosti.

Aronija sprječava nastanak bora

Brojne studije su pokazale da antioksidansi štite od mnogih degenerativnih bolesti, poput raka i bolesti srca, a i usporavaju proces starenja, a aronija ih ima u izobilju.

Oni su takođe ključna komponenta protiv bora, jer mogu pomoći u zaštiti kože od štetnih efekata zagađivača okoline, duvanskog dima, sunčevog zračenja i drugih faktora koji uzrokuju da tijelo proizvodi slobodne radikale.

Prema jednoj studiji, cijele bobice aronije imaju veću antioksidativnu aktivnost od soka. Dakle, svježe ili sušene bobice aronije pružaju maksimalnu korist.

Ipak, trebalo bi imati na umu da izuzetno visoke doze antioksidansa mogu da naprave više štete nego koristi. To je razlog zašto je važno da se slijede preporučene doze – u slučaju suvih bobica aronije, to je obično kašika bobica dnevno.

scroll to top