Slatka, meka peciva: Nevjerovatni maritozzo

Doručak u Italiji često uključuje cappuccino i slatka, meka peciva koja se obično razlikuju, ovisno o regiji, a u Rimu ćete naići na nevjerovatni maritozzo. To slatko pecivo punjeno tučenim vrhnjem što miriše na vaniliju priprema se desetljećima, a naziv mu dolazi od talijanske riječi za supruga.

Sastojci: 540 g brašna, 60 g maslaca, 250 ml mlijeka, 120 g meda, 2 jaja, sobne temperature, 1 kašičica soli, 1 kašika instant suhog kvasca, 1 kašičica cimeta, sitno naribana korica 1 limuna, jaje razmućeno s 1 kašikom mlijeka, 500 ml vrhnja za šlag, 140 g šećera u prahu, 2 kašičice paste od vanilije ili aroma.

Priprema:

1. Odvojite 1/6 šoljice brašna od ukupne količine i umutite ga s pola šoljice vode u loncu dok ne postane glatko. Zagrijte na srednje jakoj vatri i miješajte dok se ne zgusne i porumeni, oko 5 minuta ili se zagrije na temperaturu od 65 stepeni. Maknite s vatre pa umiješajte maslac, mlijeko, med, jaja i so pa miješajte dok se maslac ne otopi.
2. Ostatak brašna, kvasac, cimet i ribanu koricu limuna stavite u posudu električne miješalice s kukom za tijesto i izmiksajte.
3. Dodajte kuhanom tijestu smjesu brašna i izmijesite dok ne postane elastična. Dodajte još malo brašna ako je potrebno; tijesto treba biti elastično i rastezljivo tako da ne puca i vidi se kroz njega. Oblikujte ga u kuglu i ostavite je da se utrostruči na toplom mjestu (45 minuta do sat i pol)
4. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Ponovno mijesite tijesto. Lim obložite papirom za pečenje. Lagano pobrašnite ruke i podlogu. Podijelite tijesto na dva dijela, razvaljajte ga u kobasicu, a zatim izrežite na šest dijelova. Oblikujte loptice i ako je potrebno, nauljite dlanove da se tijesto ne lijepi. Kako bi loptice bile jednake, možete ih izvagati tako da svaka bude jednako teška (oko 90 g). Primijetite li pukotine u tijestu, loptice valjajte po radnoj plohi da se izravnaju.
5. Ostavite peciva na toplom mjestu 45 minuta. Premažite ih umućenim jajem i pecite 20-23 minute. Ostavite da se potpuno ohlade na rešetci. Zatim ih prepolovite nazubljenim nožem, ali ne do kraja – neka krajevi ostanu spojeni.
6. Izmiksajte vrhnje sa šećerom i vanilijom u šlag dok ne postane gusto i pahuljasto. Stavite u slastičarsku vrećicu pa napunite peciva netom prije posluživanja.

(Izvor: Kuharica)

scroll to top