Sastojci: 3 šolje mini pereca, 4 kašike šećera, 6 kašika putera, 700 g sladoleda od jagode, 900 g jagoda presječenih na četvrtine, sok od pola limuna, 1 slatka pavlaka
Priprema:
Zagrijati rernu do 180 stepeni. Perece sipati u procesor za hranu i miksati dok se ne dobije tekstura pjeska. Prebaciti ih zatim u veću posudu i dodati dvije kašike šećera. Promješati, pa sipati omekšali puter i silikonskom kašikom sve sjediniti.
Dobijenu smjesu sipati na okrugli pleh i potisnuti na dole. Prebaciti u rernu i peći oko 15 minuta. Ostaviti nakon toga da se u potpunosti ohladi.
Sladoled sipati u posudu srednje veličine i razmutiti ga silikonskom kašikom. Tekstura bi trebalo da bude poput gustog tijesta, ali ne previše tečna.
Tako dobijen sladoled premazati preko ohlađene kore, prekriti plastičnom folijom i odložiti u frižider na najmanje 2 sata, a u idealnom slučaju preko noći.
U trećoj posudi pomješati jagode, sok od limuna i jednu kašiku šećera. Ostaviti jagode da upijaju sok i šećer dok se pravi šlag krem. Slatku pavlaku umutiti sa šećerom pa preko sladoleda prvo rasporediti šlag i na kraju jagode.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)