Obična kajgana, jaja na oko ili tvrdo kuhana jaja ponekad mogu dosaditi i najvećim ljubiteljima ove namirnice. Kao spas od uobičajene rutine za doručak dolazi shakshuka – jelo koje je dio svakog izraelskog doručka, a jednako je popularno u mediteranskim, ali i bliskoistočnim zemljama.
Iako zbog svojih boja i ukusa neodoljivo podsjeća na ljeto, shakshuka je izvrstan zalogaj u bilo koje doba godine, kao i u bilo koje doba dana jer shashuka se može jesti za doručak, ručak ili večeru.
Ne postoji jedan jedinstveni recept za shakshuku…
U originalnoj verziji radi se o jajima u bogatom umaku od paradajza i paprike, najčešće s lukom i drugim začinskim biljem ili sirom, posluženim u tavici u kojoj se shakshuka pravila.
Radi se o jelu koje je puno hranjivih sastojaka, što zbog jaja koja su bogat izvor proteina, ali i zbog paradajza koji je odličan izvor likopena, najjačeg antioksidansa iz grupe karotenoida koji pomaže u borbi protiv nakupljanja ćelija raka.
Danas se shakshukom zove svako jelo u kojem su jaja kuvana u umaku, pa tako postoje i razne varijacije poput, na primjer, zelene shakshuke, ali i nekih drugih bez jaja koje su jednako ukusne i zdrave.
I u izraelskoj kuhinji postoji nekoliko varijacija koje se odnose na korištenje začina. Oni koji vole ljuto koriste cijele svježe ljute papričice, oni koji vole aromatičnost svježeg bilja dodaće list svježeg peršuna ili korijandera, a treći će posegnuti za dodacima poput špinata.
U Libanu se jede vrlo slično jelo, ali se u umak dodaje sumac ili za'atar (mješavina začina, timijana, sumca i susama). Na sličan se način jaja pripremaju i u Grčkoj, s manje začina, te se ne poširaju već se u tavici miješaju kao kod pripreme kajgane, dok ovo zanimljivo jelo u Italiji nosi poseban naziv – uova in purgatorio (u prevodu, jaja u čistilištu).
Crvena
Koristite tavu koja može ići u rernu. Ako je nemate, pripremite posudu, može i ona za lazanje, stavite je da se grije u rerni na 200 stepeni.
Sastojci za dvije porcije:
2 male konzerve paradajza
1 crvena paprika
4 jajeta
1 manji luk
2 režnja bijelog luka
maslinovo ulje
1 kašičica kima
1 kašičica mljevene paprike
so i biber
svježi bosiljak ili korijander
Priprema:
Prelijte dno tave maslinovim uljem te dinstajte luk, bijeli luk, sitno narezanu papriku, kim i mljevenu papriku 10-15 minuta. Zatim dodajte paradajz, začinite po želji. Kuvajte na laganoj vatri dok voda u potpunosti ne ispari. Kada je umak gotov, prebacite ga u zagrijanu posudu te napravite četiri kruga. U svaki krug razbijte po jedno jaje. Jaja posolite i pobiberite te stavite peći osam minuta na 200 stepeni. Ukrasite svježim bosiljkom ili korijanderom. (kuzivancija.com)
Zelena
Sastojci:
4 kašike maslinovog ulja
1 poriluk (svijetli dio narezati na tanje krugove)
1 manji luk (nasjeckati na polumjesece)
1 režanj bijelog luka (sitno nasjeckati)
150-200 g blitve (narezati na tanje trakice)
so
20 g peršuna (krupno nasjeckati zajedno s peteljkama)
1 čili papričica po želji
30 g maslinovog ulja
50 g vode
4 jajeta
Priprema:
U blenderu smiksajte peršun, korijander, čili, dva lista blitve, ulje, vodu te dodajte so. Ostavite sa strane.
U široj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk, poriluk, bijeli luk i prstohvat soli. Sve pirjajte dok sastojci ne postanu providni, ne smiju biti tamni. Dodajte narezanu blitvu, smanjite vatru te sve miješajte dok blitva ne uvene. Zatim dodajte zeleni umak, sve promiješajte, napravite četiri manje rupe. U svaku rupu razbijte po jedno jaje te poklopite. Sve kuvajte na srednje jakog vatri do tri minuta.
Kada su jaja poširana, još ih malo posolite te poslužite.
(Izvor: Nezavisne novine)