Šampinjoni se odlično sljubljuju uz pečeni odrezak, piletinu, pa čak i ribu. Savršeno pečeni šampinjoni imaju mesnat i pomalo orašast okus, a osobama koje ne jedu hranu životinjskog porijekla mogu predstavljati i glavni obrok.
Ipak, ako se ne pridržavamo određenih pravila vrlo se lako mogu prepeći, te postati neukusni i suhi. Šampinjoni će biti sočniji ako ih pečemo u komadu. Odlučite li se za termičku obradu u tavi na štednjaku pripazite na ova dva osnovna pravila:
1. Gljive se trebaju peći na umjerenoj temperaturi kako bi dobile privlačnu zlatno-smeđu boju na površini.
2. Nemojte ih (često) miješati.
Sastojci: 450 g šampinjona, 3 kašike maslaca, so i biber po želji, 2 čehna bijelog luka, 1 čajna kašičica svježih listića timijana.
Priprema:
1. U velikoj tavi otopite maslac na umjerenoj temperaturi.
2. Dodajte šampinjone koje ste prethodno očistili i čije ste stapke potkratili. Posolite i pobiberite po želji.
3. Pecite šampinjone oko 5 minuta.
4. Okrenite viljuškom šampinjone na drugu stranu i pustite da se termički obrade još pet minuta.
5. Na kraju pečenja u tavu dodajte sitno nasjeckan bijeli luk i timijan i sve zajedno dobro promiješajte.