Kuhalo je uređaj koji većina nas svakodnevno koristi, tako da ne čudi da se u njemu stvara velika količina kamenca. Srećom, postoji nekoliko savjeta pomoću kojih ćete ga ukloniti bez problema.
Sipajte jednaku količinu vode i sirćeta dok se kuhalo ne napuni do pola. Prokuhajte, isključite kuhalo, pustite tekućinu da odstoji još dvadesetak minuta, a nakon toga ga isperite. Ukoliko primijetite ostatke kamenca, uklonite ih žicom za posuđe.
Limunska kiselina također može biti od koristi. Kuhalo za vodu do pola napunite vodom i prokuhajte. Dodajte dvije kašike limunske kiseline, ostavite da odstoji 15 do 20 minuta i isperite.
Napunite polovinu kuhala Coca-Colom ili sličnim gaziranim pićem. Prokuhajte i ostavite da odstoji otprilike pola sata. Po potrebi izribajte i dobro isperite.
Pomiješajte malo vode sa dvije ili tri kašike sode bikarbone. Nanesite smjesu unutar kuhala, trljajte četkicom za zube i, naravno, isperite.
(Izvor: Klix.ba)