Šarović: Početak izvoza pilećeg mesa u EU je veliki uspjeh za privredu

Početak izvoza pilećeg mesa u EU je veliki uspjeh za privredu. Očekujemo snažan zamah peradarske industrije u 2019. što je posebno važno ako se ima u vidu da ova privredna grana u BiH za sebe veže oko 20.000 radnih mjesta, izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović za Fenu, nakon što je ovih dana krenuo prvi izvoz pilećeg mesa u EU.

Po njegovim riječima, teško je ući i osvojiti tržište EU, ”ali naše kompanije su konkurentne i sposobne i za to”.

”Njihov udio u tržištu EU, posebno susjednih zemalja, će se korak po korak povećavati, a ja kao ministar i cijeli moj tim ćemo im pomoći u tome”, ističe ministar Šarović.

Napominje da je za dobijanje dozvole bilo potrebno ispuniti brojne uslove, nakon čega je Evropska komisija odobrila Bosni i Hercegovini izvoz u EU.

”Uz kompaniju koja je već počela da izvozi, trenutno je još nekoliko kompanija iz Federacije BiH i RS-a u aktivnim pregovorima s partnerima zemalja EU. Dakle, ekspanzija proizvodnje nakon dobijanja dozvole za izvoz tek slijedi i siguran sam da će BiH biti daleko najveći proizvođač pilećeg mesa na Balkanu”, kaže Šarović.

Dodaje da će izlazak BiH na veliko tržište Evropske unije značajno uticati na povećanje broja radnih mjesta, ali i na cjelokupnu ekonomiju države.

scroll to top