Sastojci: 5 žumanjaka, 500 ml mlijeka, 1 mahuna vanilije, 200 ml slatkog vrhnja, 125 g šećera, 4 lista želatine, 50 ml maraschina, 1 pakiranje piškota, trešnje, kompot.
Priprema:
1. Stavi mlijeko na vatru s vanilijom i prokuhaj ga. Pjenasto umuti žumanjke sa šećerom i postepeno dodaj mlijeko. Na laganoj vatri miješajte pjenjačom dok se krema ne zgusne.
2. Maknite s vatre, dodajte namočenu želatinu i nastavite miješati dok se ne rastopi. Na kraju umiješajte tučeno slatko vrhnje i maraschino.
3. Dno i stranice kalupa za Šarlotu obložite piškotama. U ovako pripremljeni kalup ulijte kremu.
4. Držite ga u frižideru nekoliko sati kako bi se dobro stisnuo.
5. Rub kalupa obloži piškotama koje ste namočili u mlijeko pomiješano s rumom kako bi bile mekše. Nemojte ih natapati dugo – samo ih provucite kroz mlijeko.
6. Šarlotu na kraju ukrasite svježim ili voćem iz kompota.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)