Ruske palačinke, blini ili nalistniki, se kao i u našim krajevima jedu s pekmezom, orasima, čokoladom ili zapeku u pećnici sa sirom i vrhnjem, ali često nadijevaju s piletinom i umakom od gljiva.
Sastojci: 10 palačinki, 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašika maslaca, 400 g šampinjona, 2 luka, 2 čehna bijelog luka, 2 komada pilećih prsa, 300 ml pilećeg temeljca, 1/2 kašike senfa, 1 kašičica slatke dimljene paprike, 250 ml vrhnja, 1 mala šaka nasjeckanog peršuna ili kopra, so, i svježe mljeveni crni biber.
Priprema:
1. Gljive očistite i nasjeckajte na kriške. Luk i bijeli luk usitnite, a piletinu narežite na trake.
2. Zagrijte ulje i maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte gljive, luk i bijeli luk pa pržite 3-4 minute. Prebacite u posudu ili tanjur i ostavite sa strane.
3. Vratite tavu na vatru i miješajući pržite piletinu 6-7 minuta, ili dok ne porumeni. Ulijte temeljac, senf i dimljenu papriku te dobro začinite solju i biberom.
4. Vratite smjesu od gljiva u tavu, dodajte vrhnje i nasjeckani peršin ili kopar pa kuhajte 8-10 minuta uz povremeno miješanje ili dok se umak ne zgusne.
5. Dodajte so i svježe mljeveni crni biber po ukusu. Nadjenite palačinke nadjevom i poslužite.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)