Pužići sa makom za desert

Sastojci:

500 g glatkog brašna,

30 g svježeg kvasca,

100 g maslaca,

jaje,

30 g šećera,

3 dl mlijeka,

limunova korica,

prstohvat soli.

Nadjev: 

100 g mljevenog maka,

2 kašike ruma,

4 kašike mlijeka,

2 kašike marmelade od marelice,

100 g meda.

Priprema: 

1. Izmrvite kvasac sa malo mlijeka, šećera i brašna. Ostavite na toplom 15 minuta. Pomiješajte kvasac sa prosijanim brašnom, omekšalim maslacem, jajem, šećerom, malo soli i naribanom limunovom koricom. Dodajte mlijeko i mijesite dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Ostavite na toplom pokriveno dok se volumen ne udvostruči. Mak zalijte vrućim mlijekom, dodajte rum i rastopljenu marmeladu. Sve dobro promiješajte i ostavite da se ohladi.

2. Tijesto prebacite na pobrašnjenu dasku, premijesite i rastanjite valjkom, premažite nadjevom i oblikujte u roladu. Narežite je na kriške debljine od 4 centimetra. Kalup za pečenje premažite maslacem i pospite brašnom. Slažite pužiće jedan do drugoga u krug. Pokrijte i ostavite još 15 minuta na toplom. Zagrijte rernu na 180 stepeni i pecite oko 30 minuta. Pomiješajte med sa decilitrom vode i stavite na vatru dok ne zakuha. Pečene pužiće prelijte toplim medenim sirupom i vratite u isključenu vruću rernu još 10 minuta.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top