Balkanski kanal o hrani “Gastro tražilica” svakodnevno objavljuje zanimljive gastronomske sadržaje, a sada su prešli 400 kilometara samo kako bi stigli do naše legendarne ćevabdžinice “Zmaj”.
“Nalazimo se na jednoj posebnoj lokaciji gdje sam dugo htio doći”, rekao je Miroslav Mirković iz “Gastro tražilice” koji je imao priliku uživati u pravoj gozbi.
Ispred njega našla se mesna plata, desetka s lukom i ajran. Vidno je uživao u hrani, a najviše je bio oduševljen ćevapima.
“Mmmm, jako sočni, dobro začinjeni. Da bi bili ovako sočni treba dobro paziti” rekao je i istakao kako su bez premca.
Imao je komentar i na naš somun.
“Ali ovaj somun, ljudi. Bez dobrog somuna nema ni dobrog ćevapa”, rekao je i pozvao sve iz Hrvatske i Srbije da probaju kombinaciju ćevapa, somuna i ajrana.
Kada je riječ o ostatku mesa, Miroslav je bio posebno oduševljen sudžukicama, pljeskavicom, ramstekom, a onda i ostalim.
“Uh, kakva pljeska. Toliko je sočna. Sjajno”, govorio je.
Zaključio je da je svo meso sočno, fino začinjeno i s okusom ‘ćumura’ koji ga se posebno dojmio.
“Ovo je specifično za Bosnu. Plate pune dobrog mesa”, zaključio je.
U komentarima su se javili mnogi profili koji su se zahvalili “Gastro tražilici” što promoviše gastronomsku ponudu BiH na najbolji način.
“Tako je ljudino, rukama se jede ćevap”, “Nostalgija me hvata za Balkanom”, “Najbolji ćevapi”, “Ogladnih gledajući”, “Pomalo, neće nigdje pobjeći”, “Voda mi na usta, znam da su odlični”, pisali su.
Prije samog probanja naših specijaliteta, “Gastro tražilica” je obavila razgovor sa vlasnikom i domaćinom ćevabdžinice Safetom Aljovićem.
Safet je prepričao kako je nastala ideja o istoj.
“Bilo je to 1986. godine, moj brat je osnovao prvu ćevabdžinicu u naselju Hrasno. Dao je taj naziv jer je i sam bio poput zmaja, radio je marljivo i učio od najboljih ćevabdžija”, govori vlasnik.
Danas imaju 5 ćevabdžinica, a najpoznatija je upravo ona u blizini željezničke i autobuske stanice u Sarajevu.
“O sarajevskom ćevapu se priča po cijelom svijetu. Genetski kod svakog Bosanca je ćevap i burek”, dodao je.
Safet tvrdi da je bosanska hrana jedna od najboljih, a najjeftinijih na svijetu.
Kada je riječ o tajni sarajevskog ćevapa rekao je da je nema.
“Tajna je u dobrom mesu i procesu koji treba poštovati. Dobar ćumur i dobar sarajevski somun.”
Spomenuo se i aktualni film Danisa Tanovića “Deset u pola”.
“Istina je da postoji rivalstvo. Ako nema konkurencije nema ni dobrog proizvoda” zaključio je vlasnik.
Na kanalu “Gastro tražilica” uz Miroslava koji je inače producent, novinar i veliki zaljubljenik u hranu, pridružio mu se i radijski voditelj te urednik na radio Dravi Bojan Horvat Horz. Već imaju 28,5 hiljada pratitelja, a pored YouTubea, tražilica ima i profile na Instagramu i Facebooku.
(Izvor: Klix.ba)