Sastojci: 1 kg krompira, 2 mrkve (ili, još bolje, jedna veza tzv. “zeleni”), 1 luk, 2 režnja bijelog luka, 300-400 gr. mesa (junetina, piletina…šta god vam je po volji), 200gr pasiranog paradajza, 1 kašika mljevene paprike, so i biber, ulje.
Priprema:
Isjeckajte luk i dinstajte ga kratko na ulju (dok ne “zacakli”). Kako bi izvukli ono najbolje od luka, predlažemo vam da stavite i prstohvat šećera dok ga dinstate.
Dodajte meso i često miješajte. Dodajte nasjeckane mrkvu, korijen peršuna, celer (“zelen”) i kad se meso počne lijepiti za dno pretis lonca, dodajte šolju vode.
Ogulite krompir, narežite ga na veće kocke i ubacite u pretis.
Dodajte bijeli luk, pasirani paradajz, mljevenu papriku, so i biber, sačekajte da provri i zatvorite pretis. Kuhajte 15-ak minuta i to je to!
(Teglica.ba)