Potpisan sporazum o realizaciji programa jesenske sjetve u Banovićima

Općina Banovići u saradnji sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prvi put će sufinansirati jesensku sjetvu  registrovanih poljoprivrednih proizvođača sa područja općine Banovići. Za ove namjene planirano je 50 hiljada konvertibilnih maraka, od čega je Ministarstvo obezbijedilo 40 hiljada a Općina 10 hiljada KM.

Sredstva su namjenjena za sufinansiranje nabavke sjemena, mineralnog gnojiva i zaštitinih sredstava za proizvodnju pšenice, raži i ječma i bit će dodjeljena nakon provedenih procedura za dodjelu. Obavještenje za sufinansiranje jesenske sjetve bit će objavljeno nakon usvajanja općinskog budžeta, a pravo učešća će imati registrovani poljoprivredni proizvođači koji dostave fakturu, fiskalni račun  ili neki drugi dokaz o izvršenoj kupovini predviđenog repromaterijala za jesensku sjetvu.

Maksimalno se može dodijeliti hiljada KM po jednom registrovanom poljoprivrednom proizvođaču

Sporazum o realizaciji programa jesenje sjetve potpisali su općinski načelnik dr. Bego Gutić i  federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić krajem decembra 2020. godine. Sporazumom je definisano da je maksimalan iznos novčane podrške koji Općina može odobriti registrovanom poljoprivrednom proizvođaču do hiljadu konvertibilnih maraka.

Prijedlogom budžeta za 2021. godinu bit će planirano značajno povećanje za poljoprivredu i to umjesto dosadašnjih 300 hiljada KM iz kojih su se sufinansirali progami poduzetništva i poljoprivrede, novim prijedlog je planirano 200 hiljada za podršku poljoprivredi i 300 hiljada KM za podršku privredi.

U okviru budžetske stavke koja će biti planirana za podršku poljoprivredu, prvi put će biti planirano  sufinansiranje jesenske sjetve. U saradnji sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva do sada je realizovan program podrške proljetne sjetve, a ovo je prvi put da se Općina Banovići opredjelila da podrži jesensku sjetvu.

scroll to top