Bez obzira da li se radi o doručku, užini ili večeri, punjene pohovane jabuke i kruške razgalit će vam nepce u sekundi.
Ti prelijepi slatki punjeni mirisni paketići naprosto će vas oduševiti svojim ukusom.
Potrebno je:
- 4 kruške
- 4 jabuke
- 2 jaja
- 300 ml mlijeka
- 100-150 g brašna
- ulje
- džem
- kora limuna
- so
- cimet
Priprema:
Jabuke i kruške isjeći na tanke kriške. Jaja umutiti dodati koricu limuna, soli, mlijeka i brašna, pa zamijesiti gusto tijesto.
Žicom razbiti grudvice i dodati ostatak mlijeka da tijesto bude gušće nego za palačinke. Najprije cimetom posuti listove krušaka i jabuka.
U list jabuke ili kruške staviti malo džema pa nalijepiti drugu polovinu i spuštati u smjesu za palačinke.
Ugrijati ulje na srednjoj temperaturi, pa kašikom vaditi jabuke sa tijestom i spuštati u ulje. Pržiti da porumene sa jedne i druge strane.
Vaditi rešetkastom kašikom na papirnu salvetu da upije višak masnoće.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)