Sastojci: 2 šoljice rižinog brašno bez glutena, 1 šoljica tapioka škroba, pola kašičice ksantan gume, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica soli, 360 ml tople vode, 1.5 kašika suhog kvasca, 1 kašika organskog kukuruznog šećerca, 2 kašičica maslinovog ulja, 3 bjelanjka lagano umućena, 1 kašičica jabučnog octa.
Priprema:
1. Pomiješati suhe sastojke. Za to vrijeme u toplu vodu dodati šećer i suhi kvasac, dobro pomiješati i ostaviti da se zapjeni 10-etak minuta.
2. Dok se kvasac diže, lagano umutiti bjelanjke i u njih dodati maslinovo ulje i jabučni ocat, sve sjediniti i prebaciti u kalup da se diže cca. 40 min., prekriti dok se diže.
3. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stepeni 30-40 minuta.
4. Na pola pečenja prekrenuti hljeb da se ravnomjerno ispeče.
5. Izvaditi iz pećnice, zamotati u krpu i ostaviti da se ohladi prije rezanja.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)