Pogača od rižinog brašna

Sastojci: 2 šoljice rižinog brašno bez glutena, 1 šoljica tapioka škroba, pola kašičice ksantan gume, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica soli, 360 ml tople vode, 1.5 kašika suhog kvasca, 1 kašika organskog kukuruznog šećerca, 2 kašičica maslinovog ulja, 3 bjelanjka lagano umućena, 1 kašičica jabučnog octa.

Priprema:

1. Pomiješati suhe sastojke. Za to vrijeme u toplu vodu dodati šećer i suhi kvasac, dobro pomiješati i ostaviti da se zapjeni 10-etak minuta.

2. Dok se kvasac diže, lagano umutiti bjelanjke i u njih dodati maslinovo ulje i jabučni ocat, sve sjediniti i prebaciti u kalup da se diže cca. 40 min., prekriti dok se diže.

3. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stepeni 30-40 minuta.

4. Na pola pečenja prekrenuti hljeb da se ravnomjerno ispeče.

5. Izvaditi iz pećnice, zamotati u krpu i ostaviti da se ohladi prije rezanja.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top