Tradicionalni način poljoprivredne proizvodnje porodica Nešković iz Pobrđa, kod Bratunca, njeguje već 104 godine i najstariji su i napoznatiji proizvođači povrća i rasada u srednjem Podrinju. Nedavno je Republička uprava za inspekcijske poslove uradila analize kojima je potvrđen kvalitet proizvoda sa imanja ovog poljoprivrednog gazdinstva i utvrđeno da zemljište i proizvodi nisu tretirani pesticidima.
Taj nalaz za njih ne znači mnogo jer znaju kako rade i da u proizvodnji povrća koriste stajsko đubrivo i tradicionalni način proizvodnje s tim što koriste i sistem za navodnjavanje. Na dva dunuma površine postavljeno je 12 plastenika u kojima sistemom “na foliji” uzgajaju povrće, rasad i cvijeće.
Bave se i proizvodnjom voća, a dio roda voća i povrća prerađuju u finalne proizvode, dok jedan dio plasiraju na pijaci i neposredno kupcima koji dođu na njihovo imanje. Inspekcijske analize svih parametara pokazale su da se na ovom imanju primjenjuju dobre poljoprivredne prakse i proizvodi zdrava hrana bez primjene pesticida u proizvodnji.
Ovo gazdinstvo upisano je u Registar poljoprivrednih gazdinstava Republike Srpske kao poljoprivredno-komercijalno. Interesovanje za proizvode sa ovog imanja poraslo je sa pojavom pandemije virusa korona kada su ljudi posebnu pažnju počeli da posvećuju zdravoj ishrani, a to interesovanje je zadržano i sve što proizvedu bez problema i čekanja prodaju.
Porodica Nešković je, nakon stogodišnje tradicije bavljenja baštovanstvom i povrtlarstvom, odlučila da proširi svoju djelatnost i da se počnu baviti ugostiteljstvom odnosno pružanjem određenih turističkih usluga.
Naime, od 1918. godine Vojin Nešković je na svom imanju zasadio lubenicu i uspješno krenuo u proizvodnju i plasman dobivši nadimak Vojin Bostandžija. Kasnije je počeo da proizvodi papriku, paradajz, krastavac, luk, lrompir i ostalo povrće. NJega nasljeđuje sin Živorad koji počinje proizvodnju rasada i nastavlja uzgoj povrća dobivši nadimak Žika Baštovan. On postaje jedan od napoznatijih proizvođača povrća u BiH i velikom dijelu Srbije.
Peta generacija ove porodice i danas njeguje tradiciju proizvodnje povrća, rasada i voća i grade restoran i smještajne kapacitete za prijem gostiju kojima će ponuditi kvalitetnu hranu, boravak u lijepoj čistoj prirodi i mogućnost smještaja i višednevnog boravka.
Brigu o vođenju gazdinstva, proizvodnji povrća, rasada i cvijeća kao i izgradnji turističkoih sadržaja preuzela je Bojana koja zajedno sa roditeljima i sinovima Viktorom i Andrejem uspijeva da obrađuje zasade i plasira proizvodnju. Posljednjih godina počeli su da se bave i preradom jednog dijela roda povrća i voća od kojih dobijaju finalne proizvode i tako bolje unovčavaju svoj rad.
(Izvor: SRNA/BHRT)