Počeo sajam ”Dani jabuke” u Goraždu

Šesnaesta  privredno-kulturna manifestacija ”Dani jabuke” počela je danas u Goraždu.  Sajam po kojem je ovaj dio države postao prepoznatljiv okupio je više od 120 izlagača u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma,  iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Jasmina Džaferović iz Srebrenika goraždanski sajam je  prepoznala  kao dobru priliku za promociju i prodaju svojih proizvoda. 

”Prvi put sam ovdje, na poziv grada Srebrenika, kao proizvođač aronije. Utisci su za sada dobri jer je ovo odlična prilika da promovišemo svoje proizvode, da se probaju, a ko ih jednom proba vratiće se opet”, uvjerena je Džaferović.

Rada Divac na sajam je stigla iz Prijepolja, na preporuku prijateljice iz Priboja.

”Čula sam se sa organizatorima i oni su zaista u zadnjem momentu uspjeli da obezbjede štand, hvala im. Vidim da je zaista živo, sajam je tek otvoren, nadamo se da će biti uspješan. U svakom slučaju, razmjena iskustava i da vidimo nešto novo, upoznamo kanton i Grad Goražde, meni je zadovoljstvo da sam ovdje – jedinstvenoj manifestaciji koja pored sajamskog izložbenog dijela, ima i edukativni karakter”, ističe ona.

Otvarajući ovogodišnju manifestaciju Aida Obuć, premijerka BPK Goražde, naglasila je značaj sajma.

”Sajam ‘Dani jabuke’ pruža priliku da se prezentira ono čime smo se kroz historiju ponosili, od bečkog dvora, dvora u Pešti, Istanbulu, a to je goraždanska jabuka. Jabuka je simbol zdravlja, a ovo je jedna zdrava sredina sa dobrim i vrijednim lljudima”, kazala je Obuća.

Zadovoljni su i u Udruženju ”Dani jabuke” koja je organizator ove jedinstvene manifestacije,te istrajni u namjeri da Goraždu vrate imidž voćarskog kraja.

”Ove godine imamo najviše izlagača, broj posjetilaca je takođe vidljiv i očigledno je da se i on povećava i možemo potvrditi da smo jedan od najvećih sajmova u BiH, kada je u pitanju poljoprivreda i prehrambena industrija. Druga dimenzija ovog sajma je učešće 20 poljoprivrednih i ugostiteljskih  škola iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i BiH kojei dolaze da se takmiče u kvizu znanja i kulinarskom takmičenju, što je neprocjenjiva vrijednost”, ističe predsjednik OO ”Dani jabuke” Mirsad Hubanić.

Organizacija sajma čiji su učesnici i  visokoškolske ustanove, zavodi i instituti, bila bi nemoguća bez podrške institucija svih nivoa koje su prepoznale značaj  manifestacije.

”Dani jabuke u Goraždu osim kvalitetom i posjećenošću mogu se pohvaliti svojom 16-godišnjom tradicijom. Mnogo je godina uspješne organizacije koja se uprkos brojnim preprekama i problemima ipak održala i opstala, u prelijepom, historijski značajnom Gradu Goraždu. Kao resorno ministarstvo poljoprivrede, radimo na stvaranju okvira i pretpostavki da poljoprivreda bude posebno tretirana, vrednovana i predstavljena”, kazao je savjetnik federalnog ministra poljoprivrede Husnija Kudić.

Predsjednik Privredne komore  FBiH Mirsad Jašarspahić ocijenio je da je sajam ”Dani jabuke” festival znanja u oblasti poljoprivrede, hrane, zdravog života, druženja i nauke,

”Mi ćemo uvijek biti uz ovu manifestaciju. Ovaj sajam je nemoguće prikazivati u nomeklaturama. Najvažnija poruka ovog sajma jeste integrativnost. Okuplja mlade ljude, srednjoškolce iz regiona koji dolaze zajedno sa svojim profesorima, razmjenjuju iskustva, takmiče se, i time ovaj grad čine da bude integrativni faktor ove regije”, kazao je Jašarspahić.

Uz komercijalne susrete i prezentacije i ove godine u okviru sajma predviđen je i niz drugih događaja. U okviru manifestacije bit će održan i okrugli sto ”Pristupni EU fondovi za oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja”, a  tradicionalno bit će dodijeljena i priznanja za kvalitet proizvoda.

Sajam ”Dani jabuke” čiji su pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada BPK i Grad Goražde, završava se 12. oktobra.

(Fena)

scroll to top