Plavi čaj: Trend koji osvaja

Tajlandska kultura vrlo je tajanstvena. U kuhanju postoje neobični recepti za razna jela i pića koja mogu iznenaditi. A plavi čaj je jedna od takvih izuzetnih namirnica. Tajlandski plavi čaj izrađen je od cvjetajućih pupova svijetloplave tajlandske orhideje, koja ima tri latice, ili popularnog naziva čaj od plavog graška. Materijal za piće sakuplja se u rano jutarnje sunce, u tom trenutku širi svoje latice i pokazuje se u punom sjaju.

Prikupljeni pupoljci se suše nekih 10 sati, a potom upliću u spiralu. Ovakvo sušenje omogućava da cvijeće ne izgubi svoju aromu i jedinstvenost. Korisna svojstva plavog čaja rezultat su bogatog sastava ovog proizvoda. Sadrži vitamine B, D, K, E, C, koji doprinose jačanju tijela i poboljšanju imuniteta.

Butterfly pea flower – upravo pod tim nazivom na Instagramu možete pronaći bezbroj fotografija sa šoljicama ispunjenim raskošnom plavom tekućinom.

Ovaj čaj od plavog graška je, po svemu sudeći, zamijenio popularnost matcha praha. Plavi čaj nije samo fotogeničan, već se istakao kao odlična namirnica za sve one koji praktikuju holistički pristup zdravlju. Naime, u tradicionalnoj ayurvedskoj medicini koristi se već vijekovima kao pomoć pri liječenju anksioznosti, kod stresa, ali i kao sedativno sredstvo.

Plavi čaj proizvodi se od cvjetova plavog graška preko kojih se prelije vruća voda.

Nakon što se cvjetovi urone u vruću vodu, čaj se ostavi da odstoji te da se ohladi, a zatim u njega možete dodati razne agrume ili mineralnu vodu. Potpuno hladan i služen u varijanti ledenog čaja, osvježiće vas i utažiti žeđ. Zavisno od sastojaka koje naknadno dodate u plavi čaj, mijenjaće mu se i boja. Gubi jačinu plave boje ako dodate limun ili limetu, te će postati više lila, a ako dodate mineralu vodu, čaj će poprimiti sivkastu nijansu.

scroll to top