Pita od slatkog sira

Sastojci:

400 g tankih kora za pitu,
500 g mladog sira,
2 do 3 kašike pavlake,
6 jaja,
100 g sitnih rezanaca (za supu),
200 g šećera,
kora limuna,
100 g suhog grožđa,
ulje,
šećer u prahu pomiješan s vanilin šećerom.

Priprema:

Obariti i ocijediti sitne rezance. Izgnječiti sir, dodati pavlaku, žumanca umućena sa šećerom, suho grožđe, ribanu koru limuna, pripremljene rezance i čvrsto ulupan snijeg od bjelanaca. Sve pažljivo ujednačiti.

Veći kalup namazati uljem pa redati: po dvije kore za pitu, poprskane uljem, nadjev, opet dvije kore poprskane uljem i nadjev, dok se sve ne utroši. Gornje kore također namazati uljem.

Pitu peći jedan sat na umjerenoj vatri u prethodno zagrijanoj rerni.

Kada se prohladi posuti šećerom u prahu s mirisom vanile. Poslužiti sječeno na pravilne kocke, na ukrasnoj tacni.

scroll to top