Piletina u umaku od hurmi za iftar

Sastojci: 1,5 kg piletine, 1 kašikica karija, so, biber, 40 ml ulja, 1 glavica crvenog luka, 2 zelene paprike, 1/4 l Instant supe, 200 g riže, 15 komada hurmi, čaša jogurta, kašičica goveđeg gustina, 3 kašikeoguljenih i isprženih badema.

Priprema:

Pile očistite, operite i isijecite na manje komade. Ostavite po strani batake i krilca, a sa ostatka uklonite kosti. Meso posolite, pobiberite i pospite karijem.

U tiganju zagrijte ulje i stavite komade piletine da se prže dok ne porumene sa svih strana. Očistite i isjeckajte crni luk, pa ga dodajte piletini tako da se i on prodinsta na tihoj vatri.

Papriku očistite, operite i isijecite na tanke trake. Dodajte je piletini i pola sata kuhajte na umjerenoj vatri.

Gotovu piletinu izvadite iz tiganja i ostavite na toplom mjestu. Procijedite supu u kojoj se kuhala, a gustin umutite sa malo vode, pa dodajte supi i stalno miješajući ostavite nekoliko trenutaka da vri dok se ne zgusne.

Hurme očistite od kostiju i podijelite ih na polovine, spustite u sos i umiješajte u sve to jogurt. Po ukusu još začinite karijem i solju.

Sos dobro podgrijte ali ne dozvolite da ponovo vri.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top