Piletina u kiselom mlijeku

Sastojci:

kilogram pilećeg mesa
kašikica suhog začina
1/2 kašikice mljevene ljute paprike
1/2 kašikice bibera
kašikica senfa
3 jaja
400 ml kiselog mlijeka
200 ml vrhnja za kuhanje
5-6 manjih kiselih krastavaca
200 gr sira gauda

Priprema:

Pileće meso narežite na veće komade pa ga začinite suhim začinom, ljutom paprikom, biberom i senfom. Sve dobro promiješajte kako bi se začini ravnomjerno rasporedili po mesu.

Uključite rernu na 200 stepeni. Umutite jaja pa dodajte kiselo mlijeko. Sve izmiješajte pa umiješajte i vrhnje za kuhanje.

U uljem premazanu vatrostalnu ili keramičku posudu rasporedite meso. Prelijte preljevom od kiselog mlijeka, jaja i vrhnja (pazite da meso bude u potpunosti prekriveno kako bi ostalo sočno tokom pečenja).

Po vrhu naribajte kisele krastavce pa posložite listove gaude.

Pecite u rerni 30 minuta. Jelo možete poslužiti s povrćem, rižom, kroketima ili krompirom.

scroll to top