Sastojci: 500 g šampinjona, 3 glavice luka, 3 čehna bijelog luka, 1 dl bijelog vina, maslinovo ulje, puter, peršun, so i biber
Priprema:
1. Gljive dobro operite, očistite i isijecite na deblje kriške. U tavi zagrijte maslinovo ulje s malo putera. Isijecite luk na komadiće i dinstajte da omekša i dobije zlatnu boju i fini slatkasti ukus.
2. Zatim, dodajte gljive i dinstajte ih dok ne omekšaju, a onda sipajte vino. Kada vino ispari, sipajte so i biber po želji, sitno sjeckani bijeli luk i malo vode. Dinstajte dok voda ne uvri i dok se gljive ne sjedine s lukom.
3. Na kraju, dodajte sitno sjeckani peršun i poslužite ih kao prilog uz meso ili tjesteninu. Možete ih i jednostavno pomiješati s rižom i dobit ćete ukusan kremasti rižoto.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)