Ako ste posjetili Poljsku, vjerojatno ste probali pieroge, jedan od njihovih najpoznatijih specijaliteta kojega ponosno pripremaju od 13. stoljeća. Ove ukusne tradicionalne knedle Poljaci prave od beskvasnog tijesta i pune ih raznim nadjevima.
Sastojci za tijesto: 500 g glatkog brašna, 1 jaje, 3 dl mlake vode, so.
Za nadjev: 300 g krem sira, 100 g sirnog namaza, kašika kiselog vrhnja, 1 jaje, so, biber, vlasac, peršun.
Dodatno: Maslac za prženje.
Priprema:
1. Zamijesite glatko tijesto. Pomiješajte sve sastojke i mijesite najmanje pet minuta. Neka tijesto odmara pola sata, a za to vrijeme pripremite nadjev.
2. U posudi pomiješajte svježi sir, vrhnje, sirni namaz, jaje i začine.
3. Kad je tijesto odmorilo, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini, na debljinu od jednog centimetra. Čašom s oštrim rubom izrežite krugove.
4. Na svaki hljeb stavite kašiku nadjeva pa preklopite paketiće. Rubove zatvorite vilicom kako nadjev ne bi izašao tokom kuhanja.
5. Pieroge stavite u kipuću posoljenu vodu i kuhajte oko 10 minuta. Gotove su kad se podignu na površinu, poput knedli ili njoka. Za kuhanje koristite što veću posudu.
6. U plitkoj tavi zagrijte maslac pa kuhane pieroge pržite sa svake strane dok ne dobiju zlatnu boju.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)