Pet vrsta hrane koja će vam pomoći istopiti salo na stomaku nakon 50. godine

Foto: Pexels

Nutricionisti preporučuju nekoliko namirnica koje vam mogu pomoći da se riješite visceralne masnoće nakon 50. godine, a koja može biti posebno opasna po zdravlje. Na listi su: kim, brašno zelene banane, fermenitrana hrana, masna riba i tamno zelje.

Masnoća koja se nalazi ispod kože trbuha može biti prilično opasna za vaše zdravlje, ističu stručnjaci.

“Visceralna masnoća je opasna po zdravlje iz nekoliko razloga”, kaže Trista Best iz Balance One Supplements.

“Prvo, nalazi se na prednjem dijelu tijela gdje stvara značajan stres na srce i druge vitalne organe. Ovo pojedinca dovodi u opasnost od srčanih bolesti i moždanog udara, između ostalih hroničnih stanja. Drugo, ako se dozvoli da opstane, formiraju se oko organa i tkiva što otežava gubitak, povećavajući i rizik od hronične bolesti”, dodaje.

Kako biste se riješili ove masnoće na trbuhu nutricionisti preporučuju uključivanje sljedećih namirnica u svoju svakodnvevnu prehranu:

Kim

Ukoliko tražite odličan način da smanjite masu visceralne masti uz dodavanje bogatog okusa vašim omiljenim jelima – razmislite o tome da u svoje recepte dodate malo kima.

“Dosljedna, dugotrajna upotreba kima može pomoći u smanjenju masnih naslaga u cijelom tijelu regulacijom inzulina jer kada ćelije apsorbuju previše glukoze, tijelo je pretvara u mast. Adekvatan inzulin može ublažiti ovu pojavu”, kaže Best.

Brašno od zelene banane

Ako tražite odličan način da smanjite visceralnu masnoću dok uživate u svojoj omiljenoj hrani, pokušajte da u svoje recepte ubacite malo brašna od zelene banane umjesto bijelog brašna.

Brašno zelene banane jedan je od najbogatijih izvora škroba otpornog na prebiotike, koji je specijalan nutrijent za koji je dokazano da pomaže da vaše ćelije bolje reaguju na inzulin, što u konačnici pomaže u sprečavanju skladištenja masti oko struka.

Fermentirana hrana

Fermentirana hrana je ukusan način da smanjite masu visceralne masti.

Neke studije povezuju povećanje korisnih crijevnih bakterija sa smanjenjem visceralne masne mase. Uključivanje fermentirane hrane uključujući jogurt, kefir ili kiseli kupus može imati pozitivan utjecaj na probavu i niz drugih procesa koji pomažu normalnoj težini i stomaku masne mase.

Masna riba

Dodavanje ribe bogate omega-3 masnim kiselinama u vašu prehranu može imati više koristi od zdravlja srca – moglo bi vam pomoći i da skinete opasnu visceralnu masnoću.

Masna riba, poput lososa i sardina, bogata je vitaminom D i omega-3, a niski nivoi oba su povezani s većom visceralnom masnoćom.

Tamno lisnato zelje

Špinat i kelj su odlični za dodavanje vlakana i esencijalnih nutrijenata u vašu ishranu, kao i za pomoć pri uklanjanju visceralne masti.

Tamno lisnato zelje kao što su špinat i kelj su dobri izvori kalcijuma, minerala za koji se pokazalo da smanjuje hormone skladištenja masti i koji je povezan sa smanjenom visceralnom masnoćom kod gojaznih i gojaznih osoba.

(Izvor: Klix.ba)

scroll to top