Sastojci: 250g pšenične krupice, jaje, 2g suhog kvasca, prstohvat soli, kašičica šećera, 3dl mlijeka, 200 g posnog sira. Sirup: kilogram višanja, malo škrobnog brašna, 100 g šećera, 250 ml vode, limunova korica, mljeveni klinčić i cimet.
Priprema:
1. Zakukuhajte vodu. Višnje i šećer stavite u posudu, prelijte kipućom vodom i stavite kuhati. Kad zavrije, kuhajte oko 15 minuta. Dodajte kašiku škrobnog brašna, koricu limuna, klinčić i cimet. Gusti umak ohladite i stavite u frižider.
2. Krupicu pomiješajte sa solju i šećerom. Posipajte kvasac po površini, dodajte toplo mlijeko i sir pa pripremite glatko tijesto bez mrvica. Neka odstoji pola sata.
3. Rastopite maslac i ostavite na toplom mjestu tokom pečenja. Tavu za palačinke premažite rastopljenim maslacem, izlijte tijesto i pecite deblje palačinke s obje strane oko dvije minute.
4. Kad potrošite svu smjesu i ispečete palačinke, izrežite ih na manje rombove te pospite šećerom u prahu. Poslužite uz umak od višanja.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)