Ovo su najzdravije zamrznute namirnice

Pojedine namirnice podjednako su zdrave i za konzumiranje nakon što ih odledimo.

Tokom zimskog perioda posebno nam nedostaju svježe namirnice sa pijace, posebno bobičasto voće i zelene namirnice. Iako često čujemo da smrznute namirnice nisu zdrave kao on svježe, odnosno da gube vitamine i minerale tokom zaleđivanja.

Evo koje namirnice možete skloniti u zamrzivač, a kasnije ih iskoristiti za spremanje zdravog i ukusnog obroka.

Bobičasto voće i banane

Voće možete držati u zamrzivaču kako bi duže trajalo, a možete ga dodati u smuti, preliv za sladoled ili palačinke.

Ako želite napraviti preliv, dovoljno je skuvati voće i dodati mu malo limunovog soka.

Grašak

Dodavanje samo pola šoljice graška, znatno ćete obogatiti svoj obrok vlaknima i proteinima.

Grašak možete koristiti u gotovo svakom obroku koji se brzo priprema jer se brzo skuvaju i neće vam oduzeti puno vremena.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi bogati su zdravim mastima, vitaminima, mineralima, proteinima i vlaknima.

Orašaste plodove možete držati u zamrzivaču i do dvije godine, a i dalje će biti dobri. S druge strane, na sobnoj temperaturi mogu stajati samo nekoliko mjeseci.

Špinat

Špinat je pun antioksidansa, dobar je za zdravlje očiju, a jedan je od glavnih izvora kalcijuma, magnezijuma i gvožđa. Osim toga, špinat podstiče i razvoj dobrih crijevnih bakterija.

Špinat možete ubaciti u vrećicu i smrznuti ga, a zatim ga možete dodati u smuti, omlet ili umak za tjesteninu.

(Izvor: Nezavisne novine)

scroll to top