Ovnak širi farmu i planira uložiti pet miliona KM

Firma Ovnak d.o.o. Vitez osnovana je 1991. godine i njeno prvo sjedište bilo je u mjestu Ovnak koje se nalazi na tromeđi općina: Travnik, Zenica i Vitez. 1994. sjedište preduzeća premješta se u Vitez. Preduzeće Ovnak prvobitno se bavilo prodajom građevinskog materijala te proizvodno-uslužnim djelatnostima.

Bazični biznis je uvoz i distibucija kozmetike i kućne hemije. To radimo na tržištu BiH. Uz to od 2001. godine posluje i farma Ovnak. Od 2008. godine imamo i auto centar Ovnak. Uvozimo jako puno robe, orijenirani smo na domaće tržište, ali jedan dio i izvozimo. To je robna marka Ovnak koju proizvodimo od 2001. godine i nju izvozimo u Kinu, Koreju, Pakistan… Radimo sve za kosu: češljeve, četke, uvijače, pegle za kosu…“, kazao je Drago Kafadar, direktor preduzeća. 

Brend Ovnak podijeljen je i u nekoliko grupacija Profesional (za frizere), Home, Beauty, Trendy. Trenutno imaju 170 uposlenih, a 2019. godinu završili su sa 37 miliona KM ukupnog prihoda.

Mlijeko koje dobijaju na farmi Ovnak prodaju Livanjskoj mljekari posljednje dvije godine. Prošle godine proizvedeno je preko 600 hiljada litara mlijeka. Postojeća farma nema dovoljne kapacitete, zbog toga se porodica Kafadar odlučila na građenje novog objekta kako bi farmu proširili i postigli svoj cilj od milion litara mlijeka godišnje.

Investicija je krenula prošle godine, a vrijedna je nekoliko miliona maraka. U naredne tri godine planiramo uložiti oko pet miliona maraka. Za sad pravimo farmu muznih krava za kapacitete 146 ležišta, ukupno 200 grla sa suhostajem“, rekao je Kafadar. 

Kako bi  realizovali projekt, uzeli su kredit Razvojne banke FBiH te se nadaju da će uskoro privesti kraju prvi dio investicije.

Nadamo se da ćemo negdje početkom proljeća useliti muzne krave u ovaj objekat“, rekao je Kafadar. 

(Teglica.ba / Akta.ba)

scroll to top