Istraživanje u trajanju 20 godina koje je obuhvatilo gotovo hiljadu sudionika diljem svijeta pokazalo je važno saznanje – ljudi sa većim šansama za razvoj određenih vrsta raka mogu smanjiti rizik od oboljenja za čak 60 posto jednostavnim dodatkom prehrani.
Riječ je o rezistentnom škrobu, posebnoj vrsti škroba koja prolazi kroz tanko crijevo, a zatim se fermentira u debelom crijevu, gdje hrani korisne crijevne bakterije.
Rezultati istraživanja bili su toliko uvjerljivi kada je riječ o smanjenju rizika od karcinoma gornjeg probavnog sustava (GI), da ih istraživači sada žele ponoviti kako bi bili sigurni da ništa ne propuštaju, prenosi ScienceAlert.
“Otkrili smo da rezistentni škrob smanjuje niz karcinoma za više od 60 posto. Učinak je bio najočitiji u gornjem dijelu crijeva”, kaže vodeći istraživač i nutricionist John Mathers sa Sveučilišta Newcastle u Velikoj Britaniji.
Rak gornjeg dijela probavnog sustava uključuje rak jednjaka, želuca i gušterače.
“Rezultati su uzbudljivi, ali veličina zaštitnog učinka u gornjem dijelu GI trakta bila je neočekivana, pa su potrebna daljnja istraživanja kako bi se ponovili ti nalazi”, dodaje jedan od istraživača, Tim Bishop, genetski epidemiolog sa Sveučilišta u Leedsu.
Rezistentni ili otporni škrob može se kupiti kao dodatak nalik vlaknima, a prirodno je u nizu namirnica, uključujući blago zelene banane, zob, kuhanu i ohlađenu tjesteninu te rižu, grašak i grah.
Istraživanje je provedeno između 1999. i 2005. godine i uključivalo je skupinu od 918 ljudi sa stanjem poznatim kao Lynchov sindrom. Riječ je jednoj od najčešćih genetskih predispozicija za rak za koje znamo, a procjenjuje se da otprilike jedna od 300 osoba nosi povezani gen.
(Izvor: Klix.ba)