Organizovan ispit za stručne osobe u poljoprivrednim apotekama

Ispit za stručne osobe za rad u poljoprivrednim apotekama, za dobijanje certifikata koji se odnosi na promet, skladištenje, čuvanje, nabavku i izdavanje sredstava za zaštitu bilja u ovim apotekama, održan je u subotu na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Saša Lalić rekao je da je za ispit prijavljeno oko 90 stručnih osoba, koja su zaposlena u okviru preduzeća koja se bave distribucijom i uvozom sredstava za zaštitu bilja.

“Stručne osobe imaju i zakonsku obavezu da prođu određene obuke, ali i da polažu stručni ispit, te smo ove godine zbog epidemiološke situacije organizovali online obuke i pripremili priručnike”, rekao je Lalić novinarima.

Lalić je naveo da Ministarstvo vodi registar u kojem je upisano 270 distributera, te da otprilike toliko ima i odgovornih i stručnih osoba.

Docent na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Branimir Nježić istakao je značaj agronoma apotekara jer imaju centralnu poziciju u poljoprivrednoj proizvodnji.

”Sa njima su u kontaktu svi poljoprivredni proizvođači, te predstavljaju sponu između Poljoprivrednog fakulteta i Ministarstva, jer dobijaju informacije od proizvođača koje probleme ima, ali isto tako im i pomaže da riješe te probleme”, rekao je Nježić.

(Teglica.ba / Nezavisne novine)

scroll to top