Omiljena ljetna poslastica: Knedle sa šljivama

Sastojci: 1/2 litra vode, 20-25 šljiva, 2 jaja, 250 grama griza, 100 mililitara ulja, 3-4 supene kašike oštrog brašna tip 500, 1 kesica vanilinog šećera, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica soli, 1 kesica prezle, malo putera i ulja za prženje, kristal šećer i cimet za valjanje na kraju.

Priprema:

  1. Oko pola litra vode sipati u dublju posudu zajedno sa 100 mililitara ulja i ostaviti da provri. U to dodati griz, prašak za pecivo i vanilu, skinuti sa vatre i brzo mutiti da se ne naprave grudvice. Dobit će se masa slična onoj za princes krofne.
  2. Kada se masa ohladi u to dodati 2 jaja. Ako je mnogo ljepljiva, dodati 3-4 kašike oštrog brašna. Praviti knedle svaku sa šljivom unutra i kuhati u posoljenoj, ključaloj vodi dok ne isplivaju na površinu.
  3. Prezlu propržiti na malo ulja i putera.
  4. Na kraju, knedle uvaljati u prezlu, kristal šećer i cimet. Služiti tople ili hladne, po ukusu.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top